Mali Brazil

Moram priznati da nikad do sada nisam bio u većoj nedoumici oko pisanja teksta o nekom mjestu nego sada dok pišem ove retke.

Ovaj portal napravljen je kako bi popularizirao kite sport i proširio kite kulturu. Ali onda s vremenom naiđete na nešto što u vama probudi veliku sebičnost i što želite zadržati samo za sebe. To nešto je ovaj trip na Neretvu gdje sam se prvi put susreo sa nečim takvim. I koliko god to pokušao zadržati i sačuvati kakvim smo ju zatekli, ipak mislim da je potrebno ovo objaviti – barem zbog svih ljudi koje smo tamo zaktekli i s kojima smo se družili. Ovaj članak je poseban čak od činjenice da tekstovi nisu bili do sada bili pisani u prvom licu ali ovaj će zaista biti takav.

Simon leti preko malog spota

Velika avantura počela je oko dogovora za odlazak na jedan drugi spot. Budući da je dogovor propao Jofa i ja smo se odlučili na otkrivanje novih spotova – hajdemo na Neretvu i provjeriti kakvi su uvjeti tamo. Svi su o tom spotu pričali kao o spotu na koji se dolazi na jednodnevni session kad si u prolazu za Pelješac. Nešto južnije, nedaleko od Ploča, lijepa plaža, nema puno ljudi, navodno puše,….. ma tko te pita, idemo vidjeti! Ionako smo si rezervirali taj tjedan za kite… S glavama punih predrasuda (i sram me je zbog toga), uputili smo se na kite tjedan s time da nemamo pojma kako će sve ispasti. Idemo vidjeti da li je to kite spot na koji se može ozbiljno računati ili nije.

Pogled na spot

I tako smo krenuli, autom iz Zagreba. Iako sam već prije jednom bio na tom spotu sve je bilo nekako čudno, nekako drugačije. Kad dolazite do spota prolazite industrijske i poljoprivredne krajeve kakve baš nismo baš navikli gledati na ostalim jadranskim postovima koji su uklopljeni u neke turističke sadržaje. Ovdje nakon skretanja sa magistralnog puta prolazite kraj polja, plantaža i kanala. Ako pomislite da ste krivo skrenuli, niste – nastavite još…. doći ćete do spota. Polako se vozite uskom cesticom, izbjegavate vozila iz suprotnog smjera silazeći na makadam, prođete stari kamp i vozite do samoga kraja. A kad dođete imate što vidjeti…. Usred trske uz samo ušće nalazi se pješćana plaža. Ona je relativno mala ali se od nje prostire ogroman (oooggrroooommaaannn) pličak koji varira od 10cm do metra. Mjesta za sve na moru ima više nego dovoljno. Ali mala plaža obeshrabruje. Srećom da ovo nije popularno turističko odredište pa gužve i nema. Kupaći koji se ovdje kupaju su malobrojni ali zahtijevaju poštivanje.

Kad digne vjetar valovi se lijepo lome na pličini

Hlada na plaži nema, da odmah razjasnimo! Kako ništa specijalno nije uređeno, za hladovinu ćete se morati pobrinuti sami. No ipak, na spotu postoji improviziranoi bar koji vodi Moris, vrhunski lik koji u potpunosti podržava kite. Improvizirani bar od trske sa muzikom je nevjerojatan doprinos cijelom ugođaju jer uopće nemate osjećaj da ste negdje na nekoj Jadranskoj plaži – nitko vas ne zlostavlja sa iznajmljivanjem ležaljki, suncobrana i pedalina. Sve je nekako opušteno. O iznenađenju oko izbora muzike neću niti govoriti. Kao što sam rekao – došli smo u ovaj kraj sa stražnim predrasudama, a kad ono na plaži svira vrhunska glazba bez nekakvih domaćica i kojekakvih melosa. Oduševljenje nije prestalo nekoliko dana. Nema ništa boljega nego nakon dobrog sessiona sjesti tamo i popiti hladno pivo.

Da, puše dovoljno….

Jedva smo dočekali da vjetar krene, da osjetimo kakav je spot Neretva. Dok ga nije bilo malo ispalite na živce jer sadržaja nema – svašta vam padne na pamet. I nakon par dana (tokom kojih nigdje na Jadranu nije puhalo) napokon je zapuhalo. Odmah ću reći – maestral je odličan i nimalo ne zaostaje za Bolom ili Vignjem. Super stabilan i jak, skoro svaki dan vas pogladi barem 15 čvorova. Ali za razliku od Bola i Vignja gdje vjetar dolazi naglo, ovdje diže puno sporije. Ali nema dileme – telefonom smo bili svaki dan u vezi i sa jednim i sa drugim postom da provjerimo kako puše. U principu to je to, samo manje razlike ovisne o mikroklimatskim uvjetima i termikama.

Ovakve gluposti su dozvoljene samo kad nema ljudi

Sigurno se pitate: A što ako nije Maestral? Ono što vam možemo reći je: Nema frke. Spot savršeno funkcionira na Jugo (SE), buru (NE). Kad odvali jugo, stvore se mali valovi koji se lome na početku plićine dok je Neretva potpuno mirna i savršena za sumanutu jurnjavu (glatka je kao staklo jer valovi ne ulaze u nju). Buru nismo vozili ali lokali windsurferi kažu da je ok i da nije toliko refulasta. Jedini problem je jugozapadnjak jer je konfiguracija Pelješca takva da ga propusti na krivom mjestu pa se tuče sa termikom. Na žalost, za takvih dana ćete najvjerojatnije sjediti na plaži. Ali ima jedna specijalnost spota – kako je geografski savršeno postavljen tako da sabija vjetar sa otvorenog mora zahvaljujuću visokom Pelješcu i izraženom otoku Hvaru, jaka tramontana je čisti blagoslov, Naime veliki valovi koji dolaze sa otvorenog mora se nabijaju na pješćane plićine koje stvara Neretva. Da li vam je jasno što se onda stvori – ogromni, savršeni valovi. Čisti wave spot!!! Jedino što mora puhati debelo preko 30 čvorova. Ali na takve dane obavezno ponesite wave daske. Valovi se savršeno lome tako da je čisti užitak voziti.

Beach bar na spotu

A sada najbitnije – gdje tamo spavati. Moram priznati da niti mi nismo znali odgovor na to pitanje kad smo išli. Ali igrom slučaja našli smo najbolje moguće rješenje: mjesto Blace! Mjesto je udaljeno 5 min autom od spota. Tamo imate sve (nekoliko dućana), apartmane po više nego prihvatljivim cijenama i dr. Krenimo redom…. Konoba Galeb, mjesto gdje ćete jesti fantastičnu domaću hranu za normalane cijene. Ako želite pravi dalmatinski ugođaj i imate vremena malo pričekati onda je to apsolutna preporuka. Oni koji žele brže pojesti mogu jesti u fast food-u koji ima ponudu pizza. I naravno, večer možete zaokružiti u lokalnom baru Azzuro. Opet nas je iznenadila ista stvar – muzika koja se pušta nema veze sa našim predrasudama sa početka priče: ovdje ćete ćuti sve od rocka do bluesa i lounge glazbe. Ono što nas je najviše oduševilo je kako su nas svih prihvatili. Cijelo mjesto je do sada odoljevalo groznici turizma i zadržalo je neke vrijednosti koje su u na ostatku obale odavno izgubljene.

Speed na Neretvi (Jugo)

Konačno možemo zaključiti sljedeće: ovaj spot će u budućnosti eksplodirati za kite scenu. Ovo je posljednja oaza za kite. Stoga dragi moji, molim vas da to i vi tako shvatite i da se ponašate u skladu. Poštujte lokalne ljude (ipak ste kod njih u gostima) i poštujte red. Nemojte svojim ponašanjem dovesti do nekih zabrana ili nategnutih odnosa. Trenutno smo više nego lijepo primljeni i tako bi trebalo i ostati. Lijep pozdrav svima i vidimo se uskoro opet!