Kako postati kiter?

Za razliku od windsurfinga, kitesurfing je malo opasniji sport i obavezno se uči u kvalitetnim centrima uz licencirane kvalitetne instruktore, koji će vas prvo upozoriti na to da se moćne sile zmaja nesmiju shvatiti olako.

Kitesurfing je relativno nov sport na našem području, a dolina Neretve postala je pravi raj među kiterima. Sport koji je kombinacija paraglidinga, snowboarda i windsurfinga pruža maksimalni užitaku vožnji po površini vode i u velikim skokovima, a promatračima pruža impresivnu sliku.
Posebno oduševljenje dolinom Neretve pokazuju kiteri iz Mađarske i Slovenije kojih je iz godine u godinu sve više na ovom području. Tako momci iz Slovenije, koji su se vozili i po obalama Brazila, smatraju kako je ušće Neretve puno bolje mjesto za ovaj sport od bilo koje brazilske plaže. U dolini Neretve, naime, svaki dan puše maestral ili tramuntana, što pogoduje ovom sportu. I veliki plićak na ušću ove rijeke pogodan je za početnike kitere.
Jedina zamjerka koju kiteri iz ovog djela Europe imaju je smeće kojeg na ušću ima “preko glave” (sigurno je razgovor vođen prije jer sad smeća nema op.a), kao i vječiti nedostatak dodatnih sadržaja. Tako na tom prostoru nedostaju restoran, kamp, wc-i, te kafići za opuštanje. Samo proteklog vikenda na ušću je bilo pedesetak kitera.
Idući put nemojte se zatvoriti kod kuće već se zaputite na ušće vidjeti majstore na djelu… A možda se zaljubite na prvi pogled i postanete dio ekipe koja potragu za adrenalinom upravo nalazi u ovom sportu.
 Jedan od najkvalitetnijih centara na Jadranu svakako je Ušće Neretve. Centar, odnosno kiteškola koja djeluje u sklopu opremljena je najnovijim zmajevima u veličinama od 2 kvadrata do 15 kvadrata.
Pri izboru opreme se u obzir uzima vaša tjelesna težina i uvjeti na kojima planirate vozit. Primjer: imate oko 80 kg i planirate se voziti na ljetnim maestralima, vjetar jačine 12 do 18 čvorova, vaš će izbor biti kite veličine 12-13 kvadrata i dasčica veličine cca 138 x 41.
Normalno ako ste teži sve se dimanzije srazmjerno povećavaju.
Kupovina kite opreme je u jednu ruku, što se tiče izbora veličine opreme jednostavnija od windsurfinga, dok su s druge strane nijanse u upravljivosti i kvaliteti proizvoda drastično različite od proizvođača do proizvođača.